Nagysikerű Gazdaságpolitikai Fórumot szervezett a MASZSZ

news02-01

Gablini Gábor elnök nyitotta a MASZSZ első Gazdaságpolitikai Fórumát

A Magyar Autós Szakmai Szövetség (MASZSZ) 2014. május 8-án a gépjármű kereskedelem, javítóipar és a gépjárműbontásban érdekelt KKV szektor vállalkozásai számára nagysikerű gazdaságpolitikai fórumot rendezett Budaörsön, a MASZSZ székhelyén.

A fórum közel kétszáz résztvevője autentikus forrásból kapott tájékoztatást a gépjárműves ágazat fennálló piaci problémáinak kezelési lehetőségeiről, a magánszemélyek illegális gazdasági tevékenységének visszaszorítási szándékáról, annak módszereiről.

Az ágazat a gépjármű teljes életciklusa mentén komplex megoldási javaslatokat tesz le az új kormány asztalára külön bontva a jogszabály-változtatást igénylő és nem igénylő megoldásokat.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára emlékeztette a fórum vendégeit a Gémosz és az NGM között 2013-ban megkötött együttműködési megállapodás tartalmi elemeire, valamint arra, hogy a megállapodás tartalma mintaértékű a kormányzat és a vállalkozói együttműködés sikerességére. Az államtitkár jelezte, hogy a jövőben is nagy szükség van a járműiparban létesített újabb jól fizető munkahelyekre, melyek a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítása, valamint a gazdaság biztató növekedése együttes hatásaként jönnek létre. A kormányzat a költségvetési lehetőségek figyelembevételével jelentősen csökkenteni szándékozik a munkaadói terheket, valamint a jogalkalmazó hatóságokat minden eszközzel felvértezi a feketegazdaság elleni fellépéshez, annak mértékét csökkentendő.

Érsek István, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese a hazánkban kevéssé komolyan kezelt ÜZEMELTETŐI és BEÉPÍTÉSI FELELŐSSÉG kérdéseit taglalta előadásában, amit a MASZSZ is programjának fókuszában tart, mert a mobilizáció egyre magasabb high-tech technológiái mellett a gépjármű tulajdonosok, üzembentartók, valamint a javítóipar felelőssége sokkal nagyobb, mint azt a laikusok gondolnák. A hazai közúti közlekedési balesetek műszaki hibából bekövetkező nagyon alacsony száma nem tükrözi a valóságot, emiatt hamis képet ad a magyar gépjárműállomány általános műszaki állapotáról, valamint a karbantartási, üzemeltetési kultúráról az emelkedő jármű életkor mellett.

 news02-02

        A fórumon közel kétszáz vendég vett részt

Barna Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) főosztályvezetője előadásában összefoglalta az ágazatra vonatkozó szabályozás hatásait és befolyását a javítóipar működésére, mely a közlekedés műszaki biztonságáért átháríthatatlan felelősséget visel,

a gépjármű tulajdonosok KRESZ-ben lefektetett felelősségével együtt. Nagyon lényeges szempontként emelte ki mondandójában, hogy a februárban megkötött NFM-MASZSZ Stratégiai Partnerségi Megállapodás a szövetséget kötelezi a szakmai érdekek gyűjtésére, becsatornázására a közigazgatási rendszerbe.

A főosztályvezető jelezte, hogy a szabályozásban a közeljövőben jelentős változások várhatóak, melyek egy része az EU irányelvek kötelező átvételét jelenti, míg másik része főként minőségi elemeket épít be az ágazat működésébe, mert több területen tarthatatlanná vált a helyzet a napi tevékenységekben.

A MASZSZ előadói tájékoztatták a nagy számban megjelent résztvevőket az új és használt gépjármű kereskedelmet, a javítóipart és a gépjármű bontási tevékenységeket ellehetetlenítő feketegazdasági folyamatokról és az azok visszaszorítására elkészített javaslatokról. Ezen túl bemutatták a MASZSZ partnerei, a TAGA-BAU Kft. és az Új Műanyag Kft. azt az innovációt, amely a hazai javítóiparban keletkező, hulladékká vált gumiabroncsokból a világon egyedülálló technológiával exportképes alapanyagot állít elő.

A gazdaságpolitikai fórum legfőbb üzenete a piaci szereplők számára az, hogy nincsenek csodák, a sikerért keményen meg kell dolgozni, melyet csak és kizárólag az együttműködésen és kooperáción alapuló üzleti modellek alapoznak meg.

A Magyar Autós Szakmai Szövetség hazánk első egységes ágazati szövetsége, mely a gépjármű kereskedelem és a javítóipar modernizációját készíti elő és elősegíti az ágazat szereplőinek sikeres együttműködését.

 

Honlapunk: www.maszsz.hu

E-mail elérhetőség: maszsz@maszsz.hu